VERİTABANI NEDİR?
Bilgilerin tutulduğu tablolardan oluşan sistemdir. Verileri saklamak,erişmek, gerektiğinde üzerinde işlem yapmak için veritabanı sistemi kullanılır.
VERİTABANI SİSTEMİNİN FAYDALARI
- Veri tekrarı önlenir.
- Bellek alanından kazanç sağlanır.
- Merkezi kontrol ve bütünlük sağlanır.
- Raporlama yapılabilir.
- Ekleme, silme, güncelleme gibi sorgulama işlemleri kolaylıkla yapılabilir.
VERİTABANI MODELLERİ
- Dosya Sistemleri : Tek bir tablonun olduğu sistemdir.
- Hiyerarşik Sistem : Ağaç yapısı vardır. Kök ve dallardan oluşur. Dallar arası bağlantı yapmak zordur.
- Ağ (Şebeke) Sistemi : Hiyerarşik sistemin geliştirilmesiyle oluşmuştur. Ağacın gelişmiş modeli olan graf yapısı vardır. Karışık bir modeldir.
- İlişkisel Veritabanı : Birbirleriyle ilişikili olan tablolar, satır ve sütunlardan oluşan iki boyutlu bir yapıya sahiptir.
- Nesne Veritabanı : Nesne yönelimli programlama mantığına dayanan üç boyutlu bir yapıdan oluşur.
- İlişkisel-Nesne Veritabanı : İlişkisel ve nesne veritabanının karma modelidir. Küresel bir yapıya sahiptir. Nesne mantığı ön plandadır.
- Varlık- İlişkisel Model : Varlıkla bir nitelik arasındaki ilişkiyi gösterir. Belli bir konuya ilişkin verilerin birbirleriyle bağlantılarının şematik bir şekilde gösterimidir.
VERİTABANI ANAHTARLARI
- Primary Key (Birincil) Anahtar : Tabloda kayıtlı olan verilerin hepsinin farklı olması gereken alandır. Bu alan NULL değeri alamaz. Örneğin; tc kimlik no.
- Unique (Tekil) Anahtar : Primary key gibi her verinin farklı değer aldığı alandır fakat fark olarak unique key NULL değeri alabilir. Örneğin; sicil no.
- Foreign (Yabancı) Anahtar : Tablolar arası bağlantı yapıp ilişki kurarken, bir tablodaki primary key diğer tablonun foreign keyi olur.
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ (VTYS)
Veritabanını oluşturmak, veritabanının güncellemesi ve bakımını yapmak, tablolara veri ekleme,silme,değiştirme,sorgulama gibi işlemlerin tümünü temsil eden sistemdir. Başlıca VTYS unsurları;
- Veritabanı tanımlanması
- Veritabanı oluşturulması
- Veritabanı üzerinde işlem yapılması
- Veritabanı bakım ve sürekliliği
- Veritabanı genişletme
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİNİN YARARLARI
- Veri bütünlüğü,
- Veri güvenliği,
- Veri paylaşımı,
- Veri bağımsızlığı,
- Veri tutarlılığı sağlar.
- Veri tekrarını en aza indirir, bellek alanından kazanç sağlar.
- Merkezi bütünlük ve kontrolü sağlar.
VERİTABANI ÇEŞİTLERİ
- Microsoft Access : Tablo başı 2 gb kadar veri depolar. Küçük uygulamalar içindir. Windows dışındaki sistemlerde çalışmaz. Transaction logging özelliği vardır.
- MySql : Tablo başı 4 tb veri depolayabilir. Hızlı ve esnektir. Çoğu işletim sisteminde çalışır. Web uygulamaları için MySql tercih sebebidir. Trigger ve stored procedure özelliği vardır.
- IBM DB2 : Ms Access ve MySql’ e göre daha iyidir. Windows ve Unix’de çalışır. Transaction logging, trigger ve stored procedure özelliğine sahiptir.
- Microsoft SQL : Sadece windowsta çalışır. Tablo başı 4 tb kadar veri depolar. Transaction logging, stored procedure ve trigger özelliği vardır.
- Informix : Ücretli ve güçlü bir veritabanıdır. Orta ölçekli uygulamalar içindir.
- Postgre SQL : Çoğu sistemde çalışır. 64 tb destekler. Üç özelliğide bünyesinde bulundurur.
- Oracle : En güçlüsüdür. Sınırsız sayıda tablo destekler ve her sistemde çalışır.
Umarım yararlı olmuştur. İyi çalışmalar. Kolay gelsin..