Hibernate Kurulumu (Video kısa bir süre içinde eklenecektir)
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Hibernate teknolojisinden bahsedeceğim. Hibernate, nesneye dayalı programlama dillerindeki nesnelerin, ilişkisel veri tabanlarında ki (relational databases) kayıtlara nasıl karşılık geldiğini yürüten bir teknolojidir.
Örneğin JDBC ile SQL sorgusu yazarak işlem yürütürken, bu teknolojide SQL kullanmadan da veri ekleyebilir, silebilir, güncelleyebiliriz. Yani CRUD (Create, Read, Update, Delete) işlemlerini yapabiliriz. Hibernate bildiğiniz gibi Java platformunda kullanılır.
Hibernate’in birçok avantajı vardır. Örneğin daha az sayıda kod yazarız, daha düzenli bir yapısı vardır. Yazılım bakımı kolaydır. Hibernate kurumsal java projelerinde oldukça sık kullanılan bir teknolojidir. Ve sürekli gelişim halindedir.
Bu tür tanıtıcı bilgileri verdikten sonra, aşağıdaki gibi MySQL yapısı oluşturalım.
Daha sonra yeni bir java projesi oluşturalım. Ardından beans ve hibernatearaclari isimli iki paket oluşturunuz.
Aşağıdaki adımları izleyelim
Daha sonra veritabanı bağlantımızı seçmek adına Database Connection yapısını kullanalım. (MySQL 3306 portunda standart olarak çalışmaktadır)
Daha sonra aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Add All >> seçeneğini seçiyoruz. Çünkü bütün tabloları eklemek istiyoruz.
Ve aşağıdaki işlemi uygulayıp son aşamaya geçiyoruz
Son aşama olan HibernateUtil dosyamızı oluşturup kurulumu tamamlıyoruz.
Ve Hibernate.cfg adlı Konfigürasyon dosyamızı açarak hibernate.show_sql seçeneğini aktif ediyoruz.
Kurulum bu kadar. Görüldüğü üzere gayet basit bir biçimde hibernate kurulumunu yapmayı başarmış olduk.
Kisi.java dosyası
package beans; // Generated 01.Mar.2013 19:21:11 by Hibernate Tools 3.2.1.GA /** * Kisi generated by hbm2java */ public class Kisi implements java.io.Serializable { private Integer id; private Yetki yetki; private String adi; private String soyadi; public Kisi() { } public Kisi(Yetki yetki, String adi, String soyadi) { this.yetki = yetki; this.adi = adi; this.soyadi = soyadi; } public Integer getId() { return this.id; } public void setId(Integer id) { this.id = id; } public Yetki getYetki() { return this.yetki; } public void setYetki(Yetki yetki) { this.yetki = yetki; } public String getAdi() { return this.adi; } public void setAdi(String adi) { this.adi = adi; } public String getSoyadi() { return this.soyadi; } public void setSoyadi(String soyadi) { this.soyadi = soyadi; } }
yetki.java dosyası
package beans; // Generated 01.Mar.2013 19:21:11 by Hibernate Tools 3.2.1.GA import java.util.HashSet; import java.util.Set; /** * Yetki generated by hbm2java */ public class Yetki implements java.io.Serializable { private Integer yetkiid; private String yetkituru; private Set kisis = new HashSet(0); public Yetki() { } public Yetki(String yetkituru) { this.yetkituru = yetkituru; } public Yetki(String yetkituru, Set kisis) { this.yetkituru = yetkituru; this.kisis = kisis; } public Integer getYetkiid() { return this.yetkiid; } public void setYetkiid(Integer yetkiid) { this.yetkiid = yetkiid; } public String getYetkituru() { return this.yetkituru; } public void setYetkituru(String yetkituru) { this.yetkituru = yetkituru; } public Set getKisis() { return this.kisis; } public void setKisis(Set kisis) { this.kisis = kisis; } }
Merhaba öncelikle teşekkürler ancak sadece ekran görüntüleri vermişsiniz benim gibi yeni başlayanların projeye eklenen her dosyanın ne işe yaradığını ve ne amaçla kullanacağı hakkında bilgisi olması daha güzel olmaz mı? Örneğin HibernateUtil nedir, neden eklenir yada hibernate.reveng.xml nedir, ne işe yarar, hangi amaçla kullanılır. Bu konuda daha titiz davranmanızı rica etsem sanırım ayıp etmiş olmam. İyi çalışmalar.