Bugün ki dersimizde, Eclipse editörünü kullanarak ilk Java programımız olan “Hello World” yazısını konsol ekranında göstermey işlemini yapacağız. Derse girmeden önce Eclipse kurulum işlemlerini atladığımı söylemek istiyorum. Eğer kurulum yapamadıysanız, Google de aratarak kurulum işlemlerinin nasıl olduğuna dair bilgiler edinebilirsiniz. Java çalıştırabilmek için, Java Development Kit(JDK) + Eclipse kurduğunuz taktirde sıkıntısız bir şekilde kodlama işlemlerine geçebilirsiniz.
Evet şimdi Eclipse’i açıyoruz.
Bizi böyle bir ekran karşılıyor. Şimdi ise ilk projemizi oluşturmak üzere, sırasıyla File -> New -> Java Project diyoruz.
Ardından çıkan ekranda bizden proje ismini girmemizi isteyecek. Bu alana Türkçe karakter kullanmadan(kullanırsak daha sonra sıkıntılar çıkabilir), istediğimiz bir isim girebiliriz.
Daha sonra Next -> Finish diyerek ya da direk olarak Finish diyerek projemizi oluşturabiliriz.
Şimdi sıra ilk java dosyamızı oluşturmaya geldi. Bunun için sol taraftaki Package Explorer sekmesindeki IlkJavaProjesi ni açıyoruz. Daha sonra src klasörünün üzerine gelip, sağ tıklayarak new -> class diyerek çıkan penceredeki Name alanını HelloWord olarak doldurarak Finish diyoruz.
Ve ilk class dosyamızı oluşturmuş olduk.
public class HelloWorld { }
Public kelimesinin anlamı, her yerden erişime açık olduğunu gösterir. Yani bu dosyayı proje içerisinde, daha sonra yazacağımız her class’dan çağırabiliriz.
Şimdi ilk uygulamamız olacak olan, konsolda “Hello World” tümcesini yazdıralım. Bunun için eğer class oluştururken, public static void main(String[] args) seçeneğini seçmeyenler için bu metodu oluşturalım. Aşağıdaki resimdeki gibi, main yazdıktan sonra ctrl+space tuşlarına basarak, çıkan ekrandaki ilk seçeneği seçiyoruz.
public class HelloWorld { public static void main(String[] args) { } }
Ve böylelikle Main fonksiyonunu oluşturmuş olduk. Bu fonksiyonun özelliği, class’ımızı çalıştırdığımızda(Run ettiğimizde) derlenmeye başlayan ilk fonksiyon olması. Yani bunun gibi farklı isimlerde birçok fonksiyon oluşturabiliriz. Fakat Main fonksiyonunda çağrılmadıkları sürece, çalışmazlar.
Şimdi ise syso yazdıktan sonra yine ctrl+space diyerek karşımıza çıkan ilk seçeneği seçelim. Daha sonra metodun içine “Hello World” yazalım.
public class HelloWorld { public static void main(String[] args) { System.out.println(“Hello World”); } } <pre>
Şimdi bu çağırdığımız metodu anlamaya çalışalım. Bu metot çağrıldığı zaman console ekranına, “Hello World” yazmaktadır. Println ifadesi, içinde geçen ifadeleri yazdıktan sonra bir satır boşluk bırakmaktadır. Yani bu ifadeden iki defa yazdığımız zaman alt satıra inerek bir tane daha “Hello World” yazacaktır. Bu ifade yerine System.out.print(“Hello World”); de yazabilirdik. Bu durumda ise, birden fazla aynı metodu kullanmamız durumunda satır başı yapmadan yan yana Hello World ler yazılmış olacaktı. Bunu deneyip görebilirsiniz.
Şimdi yazdıklarımızın derlenmesi için, HelloWorld.java dosyasını sağ tıklayarak aşağıdaki seçeneği seçiyoruz. Seçtikten sonra Ok diyoruz. Ve projemiz derlenip çalışmaya başlıyor.
Konsol ekranına baktığımız zaman “Hello World” ifadesini görebiliyoruz.
Evet, ikinci dersimizde bir Java Projesinin nasıl oluşturulacağını ve konsol ekranına Hello World ifadesinin yazımını öğrenmiş olduk. Proje dosyasına gerek olmadığını düşündüğümden bu derse ek olarak eklemeyeceğim. Yorumlarınızla eğitime destek olursanız sevinirim.