BELLEK YÖNETİMİ
Birden fazla göreve yer verilebilecek şekilde belleğin alt birimlere ayrılması işlevi gerçekleştirilir. Ana bellek, birden fazla program arasında paylaştırılmalı ve bölünmelidir. Bu bölümleme işleminin gerçekleşmesi için bazı yöntemler vardır.
BELLEK BÖLÜMLEME YÖNTEMLERİ
- DEĞİŞMEZ BÖLÜMLÜ BELLEK YÖNETİMİ : Ana bellek, işletim sistemi ile birlikte birden çok kullanıcı programı arasında paylaşılır ve birden çok bölüm olarak düzenlenir. Bölümler sabit ve farklı büyüklükte olabilir. Örneğin şekilde 64M’lik bir tablo var ve 8M’lik alanlara eşit bir şekilde bölünmüştür. 10M’lik bir işlem geldiğinde 8M+8M=16M’lik parçanın 10M’lik kısmına yerleşir ve 6M’lik bir iç parçalanma olur. 64M’lik bir tablo eşit olmayan sayılarlada alanlara ayrılabilir. O zamanda gelen görev için en uygun yer seçilir.
- DEVİNGEN BÖLÜMLÜ BELLEK YÖNETİMİ : Ana bellekte kullanıcı işlemleri boşluklara bloklar halinde yerleştirilmektedir. Bu yöntemle bir işlem ana belleğe yükleneceği zaman, işlem için gerekli miktarda yeni bir bölüm oluşturularak işlem oluşturulan yeni bölüme yüklenir. Aşağıdaki şekilde 64 M’lik bir tablomuz var ve gelen görevlerin boyutuna göre (20M,14M,18M,8M) tablomuzu parçalara ayırıyoruz.
NOT: Devingen bölümlü bellek yönetiminde ana belleğin parçalanması sorunu yaşanabilir. Bu sorun kullanılan bölümler arasına sıkışmış, işletim için bekleyen görevlerin gereksinimini karşılayamayan boş alanların varlığıyla ortaya çıkar. Bölüm içi yararlanılmayan boş alanlar iç parçalanma, bölümler arasında kalan boş alanlar ise dış parçalanma olarak tanımlanır. Devingen bölümlü bellek yönetiminde bölümler arası boş alanlar oluştuğu için dış parçalanma durumu söz konusudur.Bellek alanına dağılmış durumdaki bölümleri, yerlerini değiştirerek yan yana yerleştirip tek bir bitişken boş alan yaratma işlemine bitiştirme işlemi denir ve farklı yerleştirme algoritmaları (İlk Uygun Yer, Sonraki Uygun Yer, En Uygun Yer) kullanılarak gerçekleştirilir.
- SAYFALI BELLEK YÖNETİMİ : İç ve dış parçalanma sorununun üstesinden gelmek için bu yöntem kullanılabilir. Amacı belleği fiziksel olarak bölmektir. Sayfa tablosu ve fiziksel adresten oluşur. Sabit boyuttadır. Sayfa no ve ofset no olmak üzere bellek adresi 2 bölümden oluşur. Sayfa no; fiziksel bellekteki her bir sayfanın taban adresini tutan sayfa tablosundaki göstergedir. Ofset no; taban adresi ile birleştirilerek fiziksel bellekte sayfanın içerisindeki yerin belirlenmesinde kullanılır. Ofset no sayfa tablosunun dışındaki, çerçeve no’yu gösteren sayıdır. Sayfa tablosunun alan sayısı çerçeve boyutunu (ÇB) belirtir. Sayfa tablosunda yer alan değerler ise çerçeve no’yu (ÇN) belirtir. Aşağıdaki formüle göre değerler yerine yerleştirildiğinde fiziksel adres (FA) elde edilir. Fiziksel adrese göre yerleştirme işlemi donanımın işidir.
fiziksel adres (FA)=çerçeve numarası (ÇN)*çerçeve boyutu (ÇB)+ofset (O)
- KESİMLİ BELLEK YÖNETİMİ : Mantıksal bellek sabit parçalara değil, değişken boyuttaki mantıksal parçalara ayrılır. Adres yapısı kesim no ve ofset no dan oluşur. Bir kesim tablosu vardır ve içinde taban adresi ve uzunluk değerleri tutulur. Ofset no taban ve tavan adresleri arasında olmalıdır. Sınırı aşamaz. Eğer ofset değeri fazla olursa bellek erişim hatası oluşur. Fiziksel adres (FA) aşağıdaki formülle hesaplanır.
Fiziksel Adres (FA) = Kesim Taban Adresi (TA) + Ofset (d)
Umarım yararlı olmuştur. İyi Çalışmalar. Kolay Gelsin..