İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR?
Kullanıcılar ile bilgisayar sistemini oluşturan tüm donanım ve yazılımlar arasındaki çevirmeyi yapan, bilgisayarda yapmak istediğimiz işleri donanıma tercüme eden, bilgisayarı açtığımızda karşımıza gelen ilk şeydir. İşletim sistemleri aynı anda birçok görevi yerine getirebilir, saklayabilir ve sıraya koyabilir. Windows, Linux (1991), Unix (1961), Pardus, MacOs (Apple,1984), Macintosh, AMIGA (Commodore,1994) başlıca işletim sistemleridir. Mobil işletim sistemlerine örnek olarak da Android, Chrome, IOS, Symbian gösterilebilir.
İŞLETİM SİSTEMİ BİLEŞENLERİ
- Çekirdek (Kernel) : Donanıma en yakın olan kısımdır. İşletim sisteminin kalbidir.
- Kabuk : Kullanıcının etkileşim kurduğu kısımdır.
- Dosya Yönetim Sistemi
İŞLETİM SİSTEMLERİNİN TEMEL GÖREVLERİ
- Donanım ve yazılım kaynaklarını yönetmek.
- Uygulamalarla donanım arasındaki iletişimi kurup düzenlemek ve düzenli bir şekilde çalışmasını devam ettirmek.
- Bellek Yönetimi : Ana belleğin işlemler arasında paylaştırılmasıdır. Her işlem için bellekte yer ayrılır.
- Dosya Yönetimi : Temel dosya işlemlerinin yapıldığı dosya okunması, saklanması, paylaşılması, korunması esasına dayanır.
- Görev (İşlem) Yönetimi : Yapılacak işlerin (görev) belirli sıra ve düzende yapılmasıdır.
- Giriş Çıkış Yönetimi : Okuma yazma isteklerini düzenleme ve özel donanımlar için sürücü sağlama işlemleri yönetilir.
- Ağ Yönetimi : Ağın çalışmasını kontrol altında tutarak devamlı hizmette olmasını sağlamaktır.
- Grafik Arayüz Yönetimi
İŞLETİM SİSTEMİ TÜRLERİ
- MainFrame (Anaçatı) : Oda büyüklüğünde bilgisayarlardır. Toplu işlemlerde kullanılır.Büyük şirketler tarafından üretilirler. Kapasitesi ve hızı yüksek bilgisayarlardır. Okul, hastane, şirket, banka gibi ortamlarda kullanılır.
- Sunucu (Server) : Sunucular üzerinde çalışır. Tüm ağdaki ve sunduğu kaynakları yönetebilme kapasitesine sahiptir.
- Çok İşlemcili : Birden fazla işlemcili sistemlerdir.
- Gerçek Zamanlı : Zaman kısıtının olmadığı, kesmelerin yaşanmadığı ve girdilere hemen cevap verilebilme durumu olan endüstriyel uygulamalarda kullanılan sistemdir.
- Gömülü : Sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. TV, fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ev elektroniği ürünlerinde, cep telefonlarında kullanılır.
- Akıllı Kart : Kredi kartı boyutunda bir akıllı kart donanımını kullanarak dış dünya ile standartlar çerçevesinde (ISO 7816/ISO 14443) güvenli veri alışverişinde bulunulmasını sağlayan ve çeşitli şifreleme yöntemlerini kullanarak modül içerisindeki bilginin uygun bir yöntemle gizlilik içerisinde saklanmasını ve yönetilmesini gerçekleştiren ve ROM/flash bellek içerisinde bulunan bir programdır. (Tübitak-Bilgem)
- Kişisel Bilgisayar
Umarım yararlı olmuştur. İyi çalışmalar. Kolay gelsin..