Kernel(Çekirdek) Nedir?
Kernel yani Çekirdek, işletim sisteminin en kritik yapısına verilen isimdir. Kernel’in görevi olmazsa olmaz işleri yapmak ve donanımı yazılan fonksiyonlarla kontrol etmektir. İşletim sistemleri başta kernel’a müdahaleye izin verirken artık modern sistemleri Kernel’i kullanıcılardan uzak tutmaktadır. Çünkü kernel da yapılacak herhangi bir değişiklik işletim sisteminin göçmesine neden olabilir. İşletim sistemlerinin temel fonksiyonları kernel da tutulur. Uygulamalar kernel da bulunan fonksiyonları kullanarak donanıma erişebilirler.
Kernel’in görevleri şunlardır :
- Giriş Çıkış aygıtlarını yönetir. (I/O Management)
- İşlem yönetimini sağlar (Process Management)
- Hafızayı yönetir (Memory Management)
- Dosya Yönetimi (File Management)
- Aygıt Yönetimi (Device Management)
Her şeyi yapıyormuş dediğinizi duyar gibiyim. Evet haklısınız gördüğünüz gibi her işi yapıyor. Şimdi bu konuyu örnekle açıklamaya çalışalım. Örneğin yeni bir kafa üstü kulaklık(HyperX Cloud II J) aldık ve bilgisayara bunu tanıtmak istiyoruz. Kulaklığı bilgisayarın USB portuna taktık diyelim. O sırada işletim sistemimiz kernel (Çekirdek) ile bağlantıya geçer ve uygun fonksiyonu çağırarak ilgili cihazın donanım kimliğini okur ve durumu işletim sistemini bildirir. Bizler de sağ alt köşede Yeni Bir Donanım Bulundu, gibi bir uyarı görebiliriz. Artık kernel ile iletişim bitmiştir ve donanımımız tanınmıştır. Bizim kernel’a (Çekirdek) erişim hakkımız olsaydı ve bu işlemleri gerçekleştirirken kernel (Çekirdek) da çalışan fonksiyonları değiştirseydik, bilgisayarımız bu kulaklığı tanımayacaktı. İşte bu yüzden kernel daki fonksiyonları değiştirmemek çok önemlidir. İlk işletim sistemleri Kernel’a (Çekirdek) erişmemize izin veriyordu. Fakat daha sonradan bu tehlikeyi gördüler ve bu açığı kapattılar. Günümüzde işletim sistemleri Kernel’a (Çekirdek) erişimi bizlere direk olarak vermemektedir. En azından biz düz kullanıcılar istesek de erişemeyiz. (Linux işletim sisteminde kernel’a (Çekirdek) erişmemiz kolaydır. Çünkü açık kaynak kodludur. Windows da ise erişemeyiz)
Kernel (Çekirdek) ne kadar güçlüyse, işletim sistemi o kadar hızlıdır. Çünkü bizim yaptığımız işlemlere hızlı tepki vermesi çok önemlidir. Zamandan tasarruftur.
Kernel (Çekirdek) ne kadar güçlüyse, donanımları tanıma olayı da bir o kadar kuvvetlidir. Hiç duyulmayan bir markanın kulaklığını, yazıcısını ya da USB Flash Belleğini zorluk çıkarmadan tanıdığını düşünün.
Kernel (Çekirdek) bir köprüdür. Donanım ile uygulamaları birbirine bağlar. Köprü yıkılırsa, sistem duraksar. Hatta bazen çalışmaya bile bilir.
Kısacası Kernel (Çekirdek), işletim sisteminin kalbidir. Kalp durursa sistem de durur ve çalışmaz. Bu yüzden kernel’ı bilelim ve bir o kadar uzak duralım 🙂