HTML5, günümüzde pek kullanılmamasına rağmen ileriye dönük düşünüldüğünde büyük faydalar sağlayacağı bilinen ve önceki teknolojilerin eksikliklerini bir bir gidererek ve gün geçtikçe gelişen bir web teknolojisidir. HTML5, HTML’in üst sürümüdür.
Aşağıdaki resmi incelediğimizde HTML’in gelişiminin nasıl olduğunu görebiliriz.
HTML Nedir?
HTML, yani Zengin Metin İşaret Dili(Hyper Text Markup Language) günümüzde internet üzerinde veri paylaşımı için kullanılan metin tabanlı bir dildir. HTML aslında kendi başına bir anlam ifade etmez. HTML’i CSS, Javascript, JQuery gibi script dilleri ile güzelleştirmekte fayda vardır.
HTML web sitelerinin ara yüzünü yani görselini oluşturur. Yani bir web sitesine girdiğimiz zaman sağ tıkla “Kaynağı Görüntüle” dediğimizde göreceğimiz şey çoğunlukla HTML diliyle yazılmış komutlar olacaktır.
HTML5 Nedir?
İnternetin geleceği olarak adlandırılan HTML5, HTML dilinin 5. Sürümüdür. Gelişen internet teknolojileri ile kullanımı kolaylaştıran uyumlu bir metin tabanlı dildir.
HTML5’i İnternet Explorer 8’in altı desteklememektedir. Ama Firefox, Chrome, Safari, Opera ve IE9 çoğu özelliğini desteklemektedir.
HTML5’i yazabileceğimiz bir çok yazılım vardır.
- Netbeans,
- Not Defteri,
- Notepad++ ,
- Dreamweaver vb. gibi yazılımlarda rahatlıkla yazabiliriz.
Etiketler Nedir?
Etiketler, küçüktür ve büyüktür(< ve >) işaretleri içine yazılan kodlardır. Örneğin ,
Etiketlere Özellikler Nasıl Eklenir?
Çoğu etiket içine özellik alabilir. Bunlar etiket açılırken büyüktür(>) işaretinden önce belirtilmelidir. Örneğin bir özellik belirtmektedir. Bir Web Browser açtığımızda, Browser, yazdığımız komutları yorumlayarak karşımıza istediğimiz formatta çıkmasını sağlamaktadır.
Merhaba Dünya Örneği!
Notepad++ programında üstteki komutları yazarak Merhaba Dünya örneğini yazdıktan sonra .html dosyası olarak kaydedip çalıştırdım.