JavaScript, Web sayfaları için bir script dilidir. Dinamik tasarımlar yapmamızı sağlar. Örneğin ziyaretçi sitemizde bir şeyler ile uğraşırken karşısına dinamik olarak bir uyarı çıkarabiliriz. Ya da form doldururken form üzerinde dinamik bir takım etkinlikler yapabiliriz.
JavaScript, Web siteleri için kesinlikle kullanılması gereken, hem görsellik hem de işlevsellik katan bir script dilidir. Daha sonra Microsoft tarafından JScript adında bir script dili çıkmasına rağmen yeterli ilgiyi göremedi ve JavaScript global bir etki yaparak tüm tarayıcılar tarafından desteklenerek Web sitesi oluştururken kaçınılmadan kullanılması gereken bir yapı haline gelmiştir.
JavaScript genelde Java ile karıştırılan bir yapıdır. Oysa ki aralarında hiçbir şekilde bir ilişki yoktur. Java bir programlama dili iken, JavaScript oysa ki bir script dilidir. JavaScript’i ilk destekleyen tarayıcı Netscape Navigator 2.0 olmuştur. Daha sonra diğer tarayıcılar tarafından da desteklenerek başarısını kanıtlamıştır.
Bende daha önce Kendo UI de kullandığım JavaScript komutlarını bu sefer genel olarak inceleme fırsatı buldum.
alert, document.write() gibi basit komutları öğrenerek işe başladım. Çeşitli örnekler yaparak JavaScript’in genel olarak kullanımı ile bilgi sahibi oldum.
Asıl öğrenmek istediğim JavaScript kullanarak Web Servis çağırmaktı. Bunun için internet üzerinden WSDL ve SOAP üzerine araştırmalar yaptım.
SOAP (Simple Object Access Protocol) dağınık uygulamalarda veri akışını sağlayan protokoldür. Tek yönlü çalışır (sadece göndericiden alıcıya).Nesne transferinde kullanılır. Tüm veriler XML formatında gönderilir.
WSDL, XML içinde yazılmıştır ve XML dokümanıdır. Aynı zamanda web servislerinin yerini kurar. WSDL sayesinde Web servislerin metotları ve adresleri belirtilir.
Üstteki resimlerde WSDL’in yapısı gözükmektedir. WSDL, types, messages, operations ve port types içeren bir yapıdadır.