Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü

Yazılım geliştirme yaşam döngüsü; yazılımın hem üretim hem de kullanım süresi boyunca geçirdiği evrelerin tümünü kapsar. Yazılımın planlı bir şekilde geliştirilmesini sağlar. Yazılım işlevleri ile ilgili gereksinimler sürekli olarak değiştiği ve genişlediği için, söz konusu aşamalar sürekli bir döngü biçiminde ele alınır. Döngü içerisinde her hangi bir aşamada geriye dönmek ve tekrar ilerlemek söz konusudur. Temel yazılım geliştirme aşamaları aşağıdaki gibidir:

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü Aşamaları
Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü Aşamaları

 

Temel adımlarını biraz açacak olursak,

  • Planlama: Temel ihtiyaçların belirlenip proje planının yapıldığı yaşam döngüsünün ilk aşamasıdır.
  • Analiz: Bu aşamada gereksinimler belirlenir. Sistemin işlevlerini ve kesin gereksinimleri açıklığa kavuşturmak için çalışma yapılır.
  • Tasarım: Yazılım tasarımında kullanılan en önemli tekniklerden  Soyutlama (Abstraction) ve Modelleme esas alınarak yazılımın tasarımı gerçekleştirilir. Müşterinin gereksinim ve isteklerini karşılamak üzere yazılım ürününün özellikleri, yetenekleri, ve arayüzlerinin belirlendiği aşamadır.
  • Gerçekleştirim: Kodlama, test etme ve kurulumun yapıldığı aşamadır. Müşteriye teslim edilecek ürün programlanır. Herhangi bir hata tespiti için test etme aşamasından geçirilir ve yazılım son haliyle müşteriye teslim edilir.
  • Bakım: Teslim ile birlikte bakım aşaması da başlar. Hata giderici, önleyici, altyapıyı iyileştirici, ürüne yeni özellikler ekletici gibi farklı bakım faaliyetleri  mevcuttur. Hata giderme ve güncelleme işlemleri yapılır.

 

 Yazılım Belirtim Yöntemleri (Specifications)

Bir çekirdek sürece ilişkin fonksiyonları yerine getirmek amacıyla kullanılan yöntemlerdir.

  • Süreç Akışı İçin Kullanılan Belirtim Yöntemleri: Süreçler arası ilişkilerin ve iletişimin gösterildiği yöntemlerdir (Veri Akış Şemaları, Yapısal Şemalar, Nesne/Sınıf Şemaları).
  • Süreç Tanımlama Yöntemleri: Süreçlerin iç işleyişini göstermek için kullanılan yöntemlerdir (Düz Metin, Algoritma, Karar Tabloları, Karar Ağaçları, Anlatım Dili).
  • Veri Tanımlama Yöntemleri: Süreçler tarafından kullanılan verilerin tanımlanması için kullanılan yöntemlerdir (Nesne İlişki Modeli, Veri Tabanı Tabloları, Veri Sözlüğü).

 

İyi Çalışmalar. Kolay Gelsin..

 

Hakkında Ali Demirci

Ben Ali Demirci... 1991 Ankara doğumluyum. Ankara da yaşıyorum. Fırsat buldukça öğrendiklerimi burada paylaşıyorum. Java ile haşır neşirim. Android'den asla vazgeçemem. Öğrenmeye bayılırım. Yeni şeyler öğrendiğimde, geçmişteki projelerimde keşke böyle yapsaydım diye çok üzülmüşümdür. O yüzden öğrenmekten korkmayın. Takıldığınız yerleri mutlaka sorun. Biliyorsam yanıt veririm. Bilmiyorsam yol gösteririm. Teşekkürler :)

Kontrol Et

C# Lambda Expressions kullanımı

Merhaba, Bu yazımda Lambda Expressions hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım. Lambda Expressions genelde basit işlermler yapmak için …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.