Yazılım yaşam döngüsü kısmında kısaca özetlenen yazılım geliştirme temel adımlarının nasıl gerçekleştirileceğine yönelik çeşitli modeller kullanılabilmektedir. Model, yazılım geliştirme faaliyetinin nasıl yapılacağına, genel geliştirme düzeninin nasıl olacağına dair bir rehber niteliği taşır. Belli başlı yazılım geliştirme modelleri aşağıdaki gibi sıralanabilir :
- Gelişigüzel Model: Genellikle basit programlama içeren ve çoğunlukla tek bir kişinin üretim yaptığı yöntemdir. Bakımı zordur.
- Barok Modeli: Yazılım geliştirme yaşam döngüsü temel adımları doğrusal bir şekilde ele alınır ve geliştirilir. Belgeleme (dokümantasyon) olayını ayrı bir süreç olarak ele aldığı için pek önerilmez.
- Çağlayan (Şelale) Modeli: Geleneksel yazılım geliştirme modeli olarak da bilinir. Yazılım geliştirme yaşam döngüsünün temel adımları bu aşamada da kullanılır. Barok modelinden farklı olarak proje içerisindeki dokümantasyonu ayrı bir süreç olarak değil üretimin doğal bir parçası olarak ele alır. Bu yüzden Barok’ a göre daha iyi ve gelişmiş bir modeldir. Üretimi az zaman gerektiren yazılım projeleri için uygun bir modeldir. Örnek vermek gerekirse e-ticaret websitesi ve portal geliştirme yazılımları gibi.
- V Modeli: Çağlayan modelden farklı olarak yazılım geliştirmeye başlamadan test planı oluşturulur. Bu modelin yazılım ve test döngülerini çizdiğimizde oluşan yapı V harfi gibi olduğundan ismi buradan gelmektedir.V modelin sol tarafı yazılım geliştirme faaliyetlerini sağ tarafta ise test aşamaları yapılır. Test aşamasının iyi vurgulandığı modeldir. Gereksinimleri açık ve belli olan küçük, orta ve büyük boyut projelerde kullanılabilir. V modelin tercih edildiği alanlar; e-devlet uygulamaları ve finansal yazılımlardır.
- Helezonik Model: Temel olarak dört ana bölüm içerir. Bunlar; planlama, risk yönetimi, üretim ve kullanıcı değerlendirmeleri olarak tanımlanabilir. Risk analizi olgusu ön plandadır. Prototip yaklaşımı vardır. En gelişmiş modeldir.
İyi Çalışmalar. Kolay gelsin..