Farklı arayüz ve özellikte birçok WAN teknolojisi vardır. Bunlardan başlıcaları; ATM, X-25 Frame Relay, ISDN, DSL. Bu teknolojiler 3 bakımdan sınıflandırılabilir. Bağlantı durumuna göre, anahtarlama yöntemine göre, topolojik yapısına göre. BAĞLANTI DURUMUNA GÖRE İki uç nokta arasını doğrudan bir hat ile bağlar. Noktalar arası yakın bir mesafeyse bu hattı kendimiz …
Daha Fazlası için tıklayın »WAN (GENİŞ ALAN AĞI) ve LAN (YEREL ALAN AĞI)
LAN (Local Area Network-Yerel Alan Ağı) aynı yapı içerisinde sınırlı alanda birbirine bağlanmış bilgisayarlardan oluşan bir yapıdır. Aynı bina, aynı oda gibi sınırlı alanlar içindir. WAN ise farklı yerlerdeki LAN’ların bağlanması sonucu oluşur. Şehirler ve uzak mesafeler için tasarlanmış bir network yapısıdır. LAN Herkese ayrı bir hat çekilir. Herkes aynı …
Daha Fazlası için tıklayın »Cisco
Cisco, dünya üzerindeki internet altyapısında bulunan router, switch, firewall, ip telefon ve bunun gibi cihazların yüzde 80’inden fazlasını üreten bir firmadır. Ve bundan dolayıdır ki network alanında ilerleyebilmek için Cisco sertifikalarına sahip olmak gerekmektedir. Cisco’ya geçmeden önce OSI modelini incelenekte fayda vardır. Çünkü OSI, Cisco’nun temelini oluşturan modellerden biridir. Ağ …
Daha Fazlası için tıklayın »Çift Anten Neden Kullanılır?
Çift Wi-Fi anteni sinyalin düştüğü anda ve ölü noktaların olduğu ortamlarda bu etkiyi ortadan kaldırmak için yapılmıştır. Kısacası sinyali verimli ve güçlü bir şekilde almamıza yarar. Çift antenler alış veya veriş için ya da her ikisini de kapsayacak şekilde yapılmıştır. Bu üreten firmaya bağlıdır. Örneğin tek ve çift anteni olan …
Daha Fazlası için tıklayın »Wimax, 802.16 Standartı
WiMAX Wimax (Worldwide Interoperability of Microwave Access) geniş bant kablosuz erişim teknolojisidir. Wimax, IEEE 802.16 olarak da bilinir. Wimax 2002 yılında onaylanmış bir standarttır. Verici antenden yaklaşık 50 km mesafeye kadar bir etki alanı ve 75 Mbps indirme hızı olması planlanan bir çeşit kablosuz bağlantı sistemidir. Wimax teknolojisi zamanla gelişmiş …
Daha Fazlası için tıklayın »Ağ Güvenliği
1.1 Ağ Güvenliği Hızla gelişen teknoloji sayesinde, insanlar her bilgiye kolayca ulaşır oldu. Fakat teknolojinin bu denli gelişimi yararlarının yanında zarar da getirmektedir. Tüm dünya bir ağ ile sarılı olup, bu ağın içinde bulunan milyonlarca küçük ağ vardır. Ve en bu ağın içinde her şeyi yöneten insanoğlu, ağ güvenliğini de …
Daha Fazlası için tıklayın »LDAP (Lightweight Directory Access Protocol)
LDAP Nedir? Bir nevi dizin servisi standardidir. Dizin servisleri hiyararsik bir yapida (dizin yapisinda), veriye merkezi olarak ulasilmasi için düsünülmüs bir nevi veritabani hizmeti veren sistemlerdir. Açik sistem olmasi dünya üzerinde küresel olarak erisilebilir bilgi kaynaklari olusturulabilmesini saglar. Bunu yaparken cografi yapi (ülke, sehir), kurum içi organizasyon ve diger özellikleri …
Daha Fazlası için tıklayın »Tekli Yayın, Yayın ve Çoklu Yayın Adresleri
Adres sınıflarına ek olarak, IP adreslerini tek yayın, yayın veya çoklu yayın olarak da sınıflandırırız. Konak bilgisayarlar, IP adreslerini bire bir (tekli yayın), birden fazlasıyla (çoklu yayın) veya birden tümüne (yayın) iletişim kurmak için kullanabilir. Tekli yayın Tekli yayın adresi, IP ağında en yaygın olan türdür. Tekli yayın hedef adresine …
Daha Fazlası için tıklayın »IP Adresi
IP Adresinin Yapısı IP Adresi binary tabanda 32 bit seriden oluşur. Fakat insanların günlük yaşamda ikili ip adresini okuması çok zordur. Bundan dolayı 32 bit, sekizli adı verilen dört adet 8 bit’lik baytlar halinde gruplanır. İnsanların ip adresini bu biçimde okuması, yazması ve hatırlaması çok zordur. IP adresinin anlaşılmasını kolaylaştırmak …
Daha Fazlası için tıklayın »Osi Katmanları
Uygulama katmanı veriyi sunum katmanına sunum ise oturum katmanına aktarır ve bu şekilde veri fiziksel katmana kadar ulaşmış olur. Veri alımında ise bu işlem tam tersi şekilde gerçekleşir. Yani fiziksel katmandan veri bağlantısına, daha sonra Ağ katmanına ve bu şekilde 7. Katman olan Uygulamaya kadar gelir. 7 katmanlı OSI modelini …
Daha Fazlası için tıklayın »